Specialisaties

Na de opleiding tot logopediste heb ik een aantal specialisatiecursussen gevolgd:

OMFT. Dit staat voor Oro-myofunctionele therapie
De vormgeving van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Denk aan foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen. Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond.

Introductiecursus sensorisch informatieverwerking
Sensorische informatieverwerkingsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en volwassenen met motorische-, leer- of gedragsproblemen en soms ook spraaktaalproblemen. Hier dient rekening te worden gehouden tijdens de behandeling van deze cliënt.

Introductiecursus PROMPT
PROMPT (Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets) biedt een tactiel kinetische benadering voor spraakstoornissen. Met PROMPT helpt de logopedist de cliënt met het vormen van de bewegingspatronen van de spraakklanken door het manipuleren van de gewenste spiergroepen en localisaties. De cliënt  bouwt zo een referentie op van het bewegingspatroon van de klank en kan daarmee vervolgens het bewegingspatroon van de klank zelf oproepen. De PROMPT-techniek vormt hiermee een waardevolle toevoeging voor het logopedisch handelen bij spraakstoornissen. Er worden goede resultaten gemeld bij zowel kinderen als volwassenen en bij onder andere articulatiestoornissen, verbale ontwikkelingsdyspraxie, spraakapraxie en spraakontwikkelingsstoornissen.

Directe toegankelijkheid logopedie
Dit jaar is logopedie al bij een aantal zorgverzekeraars direct toegankelijk geworden. Hoogstwaarschijnlijk gaan andere zorgverzekeraars dit vanaf januari 2012 ook invoeren. Dit betekent dat een cliënt zonder verwijzing van een arts, tandarts of specialist naar een logopedist kan gaan. Omdat bij directe toegankelijkheid de cliënt niet eerst gezien is door een arts, is zorgvuldigheid geboden. Er kan immers sprake zijn van ziekten of aandoeningen die buiten het kennisdomein van de logopedist vallen. In dat geval moet de cliënt geadviseerd worden eerst contact op te nemen met de  huisarts.